top of page

Gratis verzending vanaf €45 🇳🇱 / €75 🌍

Bedankt!

Upload bestand

Stel hier jouw Groene vraag 🍃

Welk deel moet in het water?

Bij het stekken van planten in water is het belangrijk om het juiste deel van...

Hoe stek je een hangplant?

Het stekken van een hangplant is niet zo moeilijk als het lijkt. Knip eerst...

Welke planten kan je stekken?

Gelukkig zijn er veel planten die je gemakkelijk kunt stekken! Een aantal...

Click me

Sluiten

Vraag maar raak!

Of je nu een beginner of een gevorderde stekker bent, wij staan voor je klaar om je te helpen bij jouw groene avontuur. 

Vraag maar raak!

Of je nu een beginner of een gevorderde stekker bent, wij staan voor je klaar om je te helpen bij jouw groene avontuur. 

Gestelde vragen

Sluiten

Welkom in de Groene Hoek

De plek waar jij al jouw vragen over planten kan stellen. Hier groeien we samen groenere vingers.

Welkom bij de Groene Hoek

De plek waar jij al jouw vragen over planten kan stellen. Hier groeien we samen groenere vingers.

  • Het stekken van een hangplant is niet zo moeilijk als het lijkt. Kies een gezonde stengel met enkele bladeren van de moederplant om te stekken. Knip deze af onder de plek waar de steel van een blad en de stengel samenkomen. Dit is het groeipunt van de plant, met eventueel een luchtwortel (klein knobbeltje bij de steel).

     

    Verwijder eventuele bladeren aan de onderkant van de stengel, zodat je genoeg stengel overhoudt om in het water te plaatsen. De waterwortels zullen zich namelijk vormen vanaf de luchtwortel, zoals bij de Epipremnum aureum en Philodendron scandens, of vanaf verschillende plekken op de steel, zoals bij de mooie Begonia's.  Vul een glas, een potje of een Muurbloempje met water en laat jouw stekje hierin wortelen op een lichte plek met indirect licht (zonlicht kan de bladeren verbranden). Hoelang de wortels moeten zijn, voordat je het stekje kan oppotten verschilt per plant. Een Tradescantia of siernetel kan al in enkele weken voldoende wortels hebben, terwijl een Epipremnum hier wel 1 tot 2 maanden over kan doen voordat deze genoeg waterwortels heeft.

  • Gelukkig zijn er veel planten die je gemakkelijk kunt stekken! Een aantal voorbeelden zijn de Tradescantia, Scindapsus Pictus, Epipremnum en de Monstera Adansonii. Lees hier onze blog waarin we uitleggen hoe je stekjes kunt maken van deze planten. 

  • Dit verschilt per plant. Voor klim- en hangplanten zorg je ervoor dat de luchtwortel, het kleine witte bolletje bij het groeipunt, onder water staat. Hieruit zullen de waterwortels groeien. Bij andere stekjes, zoals bij de Begonia, Ficus of de Peperomia Watermelon, is het belangrijk dat een stuk van de stengel van het blad onder water staat. Op verschillende plekken van de stengel kunnen bij deze planten namelijk waterwortels groeien. 

  • Bij deze meeste soorten kan het stekje worden opgepot als de wortels 2-3 cm lang zijn. Bij de Epipremnum kan je beter wat langer wachten. Als deze wortels 6-7 cm lang zijn, is de kans groter dat de stek aanslaat nadat deze is opgepot. ​

  • Er zijn heel veel manieren om aan stekjes te komen. Vraag bijvoorbeeld vrienden of familie of ze stekjes hebben om te delen. Veel plantenliefhebbers zijn blij om hun planten met anderen te delen! Er zijn ook veel stekjesgroepen te vinden op social media. Hier kan je vaak stekjes ruilen, of zelfs gratis ophalen als je er snel bij bent. Als je al kamerplanten hebt, kan je ze natuurlijk ook zelf maken 🌿​

  • Stekjes kunnen gemakkelijk 2-3 maanden in water blijven wortelen. Hoewel de stek dan vaak al lang opgepot kan worden, kan je het mooi vinden om de stek op water te laten groeien. Dit wordt hydroponie genoemd. Zorg er dan voor dat je elke 2 maanden wat plantenvoeding toevoegt aan het water, zodat je stekje gezond blijft verder groeien.

Groene antwoorden 🌿

bottom of page