Deze 6 kamerplanten kun je gemakkelijk stekken in jouw Muurbloempjes
top of page

Gratis verzending vanaf €45 🇳🇱 / €75 🌍

Deze 6 kamerplanten kun je gemakkelijk stekken in jouw Muurbloempjes

We krijgen vaak de vraag, hoe kom je aan stekjes? Het antwoord hierop is leuk en simpel: je kunt ze zelf maken! Ook is het veel duurzamer om je eigen planten te vermeerderen, dan om nieuwe planten te kopen. Denk aan het transport en de energie die nodig is om de warmte en luchtvochtigheid in de kassen op peil te houden. Verder bespaart het water en grondstoffen die met het kweken van planten worden gebruikt. In dit artikel leer je hoe je een aantal veelvoorkomende kamerplanten kunt stekken.


Deze plantjes kun je allemaal stekken in potjes, flesjes of Muurbloempjes gevuld met water. Gebruik altijd een schoon en scherp mes, snoei- of stekschaar voor het afknippen en plaats het stekje in water op een plek met indirect licht. Dit is een plek dicht bij een raam waar geen volle zon naar binnen schijnt. Denk aan een raam op het noorden, of een paar meter van een raam op het zuiden. Voordat je de stek in het water plaatst, laat je de plek waar je de stek hebt afgeknipt een uurtje drogen. Zo heeft jouw stek minder kans om te rotten in het water.



🌱 Monstera adansonii

De Monstera adansonii, ook bekend als de "gatenplant" of Monkey Mask, kun je gemakkelijk stekken. Kies een stengel met minstens één gezond blad van een volwassen plant. De stek knip je zo’n twee centimeter schuin af onder een luchtwortel. De luchtwortel is een klein wit knobbeltje die groeit op de plek waar een blad aan de stengel vast zit (of zat). Verwijder als het nodig is bladeren aan de onderkant van de stengel als deze in het water vallen. Plaats de stek in water en zorg ervoor dat de luchtwortel onder water staat. Vanuit hier zullen de wortels groeien.


Afhankelijk van het licht en de tijd van het jaar, kan het een paar weken of maanden duren voordat de wortels zich ontwikkelen. Als de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn, kun je het stekje in een potje met aarde plaatsen.



🌱 Epipremnum aureum



Deze mooie hangplant is gemakkelijk te verzorgen en groeit hard. Daarom kun je deze door het jaar heen vaak stekken.


Knip een stengel met minstens twee bladeren af onder de luchtwortel. Plaats de luchtwortel van de stengel onder water. Na een paar weken zie je de wortel verschijnen. Als de wortels ongeveer vijf tot zeven centimeter lang zijn, kun je de stek oppotten en op een lichte plek plaatsen.



🌱 Scindapsus pictus (trebie)

Deze klim- en hangplant kan net zo worden gestekt als de Epipremnum aureum. Je vindt de Scindapsus Pictus in het gifgroen bij de Scindapsus Golden Pothos of bijvoorbeeld zilver gevlekt, zoals bij de bekende Scindapsus Pictus.


Knip een stengel met minstens twee bladeren een centimeter onder de luchtwortel af en plaats het stekje in het water. Zorg ervoor dat de luchtwortel altijd onder water staat.


Wist je dat je van deze hangplant ook een kale stengel zonder bladeren kunt stekken? Zorg er dan ook voor dat de luchtwortel is ondergedompeld in het water. Ook moet er een luchtwortel boven het water uitsteken. Hier zal na enkele weken een nieuw groeipunt ontstaan, waaruit een nieuw blad zal groeien!



🌱 Begonia Maculata

De stekmethode die wordt gebruikt voor de Begonia maculata, ofwel stippenbegonia, kun je ook toepassen voor andere Begonia’s die je met een stukje van de hoofdstengel stekt. Voorbeelden zijn de Begonia Tamaya, Angel Wing, White Ice en Thurstonii.


Kies een stengel van ongeveer tien centimeter lang en met een paar blaadjes om te stekken. Knip de stengel net af boven het volgende blad, zodat je ongeveer 2,5 centimeter van de stengel overhoudt. Je kunt ook het onderste blad weghalen om de stek dieper in het water te laten staan. Over het hele gedeelte van de stengel kunnen zich namelijk wortels vormen. Na ongeveer een maand is het dan zover en zie je de wortels verschijnen. Steek de stek in de grond als de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn.


🌱 Ceropegia woodii

Dit plantje wordt ook wel ‘String of hearts’ of Chinees lantaarnplantje genoemd, door zijn opvallende bloemen die lijken op Chinese lantaarns. De blaadjes lijken op hartjes en daar willen we er natuurlijk meer van!


Het mooiste is om meerdere stengels af te knippen. Zo heb je een voller plantje als de stekken goed geworteld zijn. Knip de strengen af onder het groeipunt, zodat je een streng met een aantal blaadjes en een groeipunt overhoudt die je in het water kunt plaatsen. Verwijder de onderste blaadjes van dit groeipunt. Als er een flink aantal wortels zijn ontstaan, kun je de strengen in aarde plaatsen.


🌱 Tradescantia


De Tradescantia familie heeft veel mooie soorten die je niet alleen gemakkelijk kunt stekken, maar ook snel wortels krijgen op water.


Kies een stengel van zo’n tien centimeter lang. Knip deze af onder een groeipunt. Haal de blaadjes van het onderste groeipunt waaruit de wortels zullen groeien. Plaats de stengel in het water en zorg ervoor dat het groeipunt altijd onder water staat. Binnen twee tot drie weken groeien de wortels van jouw plantje. Als de wortels ongeveer tien centimeter lang zijn, kun je ze in een potje met aarde plaatsen.


🌱 Verzorging en tips

Als je de plantjes in aarde hebt geplaatst, is het belangrijk om de grond de komende weken vochtig te houden. De wortels hebben alleen nog maar in water gestaan en kunnen zo makkelijker wennen aan de aarde.


Wil je een voller plantje? Knip dan meerdere stengels van het plantje en zet deze op water. Als de wortels voldoende zijn gegroeid, kun je ze bij elkaar in een potje met aarde doen.


Het kan zijn dat jouw stekje niet meteen aanslaat. Niet getreurd, want je kunt het gewoon nog een keer proberen. Daarnaast heb je de grootste kans dat je stekje succesvol wortelt in de lente, wanneer het stekseizoen is begonnen. Ook de moederplant zal dan sneller herstellen op de plek waar je het stekje hebt geknipt en lekker doorgroeien.


Neem een kijkje bij onze producten om het stekken voor jou nog makkelijker te maken.



bottom of page