top of page

Deze 6 kamerplanten kun je gemakkelijk stekken in jouw Muurbloempjes

We krijgen vaak de vraag, hoe kom je aan stekjes? Het antwoord hierop is leuk en simpel: je kunt ze zelf maken! Ook is het veel duurzamer om je eigen planten te vermeerderen, dan om nieuwe planten te kopen. Denk aan het transport en de energie die nodig is om de warmte en luchtvochtigheid in de kassen op peil te houden. Ook bespaart het water en grondstoffen die met het kweken van planten worden gebruikt. In dit artikel leer je hoe je een aantal veelvoorkomende kamerplanten kunt stekken.


Deze plantjes kun je allemaal stekken in potjes, flesjes of Muurbloempjes gevuld met water. Gebruik altijd een schoon en scherp mes, snoei- of stekschaar voor het afknippen en plaats het stekje in water op een plek met indirect licht. Dit is een plek dicht bij een raam waar geen volle zon naar binnen schijnt. Denk aan een raam op het noorden, of een paar meter van een raam op het zuiden. Voordat je de stek in het water plaatst, laat je de plek waar je de stek hebt afgeknipt een uurtje drogen. Zo heeft jouw stek minder kans om te rotten in het water.🌱 Monstera adansonii

De Monstera adansonii, ook bekend als de "gatenplant" of Monkey Mask, kun je gemakkelijk stekken. Kies een stengel met minstens één gezond blad van een volwassen plant. De stek knip je zo’n twee centimeter schuin af onder een luchtwortel. De luchtwortel is een klein wit knobbeltje die groeit op de plek waar een blad aan de stengel vast zit (of zat). Verwijder als het nodig is bladeren aan de onderkant van de stengel als deze in het water vallen. Plaats de stek in water en zorg ervoor dat de luchtwortel onder water staat. Vanuit hier zullen de wortels groeien.


Afhankelijk van het licht en de tijd van het jaar, kan het een paar weken of maanden duren voordat de wortels zich ontwikkelen. Als de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn, kun je het stekje in een potje met aarde plaatsen.🌱 Epipremnum aureumDeze mooie hangplant is gemakkelijk te verzorgen en groeit hard. Daarom kun je deze door het jaar heen vaak stekken.


Knip een stengel met minstens twee bladeren af onder de luchtwortel. Plaats de luchtwortel van de stengel onder water. Na een paar weken zie je de wortel verschijnen. Als de wortels ongeveer vijf tot zeven centimeter lang zijn, kun je de stek oppotten en op een lichte plek plaatsen.🌱 Scindapsus pictus (trebie)