top of page

Zo verzamel je binnen no time de mooiste stekjes

Mijn plantenliefde begon toen Adinde en ik gingen samenwonen in Utrecht. We wilden ons huis graag vergroenen, maar hadden geen idee waar we naast tuincentra aan planten konden komen. Totdat we op onze housewarming een aantal ‘stekjes’ kregen; iets waar we nog niet eerder van hadden gehoord en waardoor er een wereld voor ons openging.


In onze Muurbloempjes kun je stekken gemakkelijk laten wortelen, maar hoe kom je er eigenlijk aan? Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je stekjes zelf kunt maken, hoe je kunt ruilen met andere plantenliefhebbers of waar je ze kan kopen.Zelf stekjes maken

Mijn plantengekte ontstond door die eerste keer dat het mij lukte om een stekje wortels te laten groeien. Vanaf dat moment wilde ik elk plant leren stekken. Sommige stekjes laat je groeien in water, terwijl je andere direct in een potje met vochtige aarde plaatst. En wist je dat je een stekje kunt knippen, maar ook kunt scheuren?


Voor in de Muurbloempjes kun je stekjes knippen die je op water kunt laten wortelen. Om erachter te komen hoe je een specifieke plant moet stekken, kan je via handige apps zoals PlantNet, Plantsnap of Google Lens een foto uploaden van je plant om meteen te zien met welke plantensoort je te maken hebt. Via Google vind je dan alle benodigde informatie voor het stekken van jouw plant.
Ruilgroepen op Facebook


Als nieuwkomer in Utrecht sprong ik bijna elke dag op mijn fiets om stekjes te ruilen met andere plantenliefhebbers die ik via ruilgroepen op Facebook leerde kennen.


In veel steden vind je deze speciale plantengroepen op Facebook, waar je stekjes kunt ruilen of voor een klein prijsje kunt kopen. Je hebt groepen waar je bijvoorbeeld alleen roze planten kunt delen, of waar je bijzondere stekken kunt vinden die je niet snel tegenkomt. Er zijn groepen voor binnen- en buitenplanten, georganiseerd per stad, dorp, provincie of zelfs voor heel Nederland. Bij het lid worden van deze plantencommunities is er nog een ander voordeel; je kunt in deze groepen al je vragen stellen over de verzorging van je plantje. Er zijn talloze behulpzame plantenliefhebbers die maar al te graag hun kennis en ervaring met je delen.


Hieronder heb ik enkele groepen voor je op een rijtje gezet waar je lid van kunt worden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Staat jouw regio er niet tussen? Zoek op Facebook naar ‘stekjes’ of ‘plantenruil’ + (jouw regio) om jouw community te vinden!


Plantenbieb


Plantenbiebs zijn kleine ruilkastjes verspreid over verschillende steden. Het is een fantastisch initiatief van buurtbewoners die hun verzameling openstellen en delen! In de lente en zomer zijn deze groene schatkisten gevuld met bloempotten en stekjes op water of in aarde. In de herfst en winter kunnen ze worden omgetoverd tot biebjes met potten.


Al fietsend of lopend ontdek je deze plantenbiebjes in jouw buurt. Ook in de ruilgroepen op Facebook van jouw woonplaats wordt vaak vermeld waar je deze biebjes kunt vinden.


Forest Parents - Stekjes/Planten Ruilkraam in Bergum

Stekjes platforms


Er zijn steeds meer platforms beschikbaar waar je stekjes kunt ruilen met mensen uit de buurt, maar ook verder weg. Voorbeelden zijn het platform stekky.nl of apps als Stek.app en SoPlanta. Op deze sites kun je gratis een account aanmaken om te beginnen met ruilen. Daarnaast zijn er ook een heleboel stekjes die gratis mogen worden opgehaald en maakt de filter het gemakkelijk om een specifieke stek te vinden. Hoewel ik persoonlijk nog geen ervaring heb met deze apps, ben ik ontzettend nieuwsgierig naar de verhalen van ervaren ruilers die gebruikmaken van deze platforms. Probeer deze nieuwe tool uit om jouw plantenverzameling uit te breiden.Stekjes kopen


Soms is het gewoon handig om direct aan de slag te kunnen met een stekje zonder te ruilen of te wachten. Geen zorgen, er zijn verschillende websites waar je stekjes kunt kopen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.stekjesbox.nl, www.stekfabriek.nl of www.planten-wereld.nl. Door het uitgebreide stekjesaanbod op deze sites heb je genoeg keuze om een stekjespakket samen te stellen. De stekjes zijn vaak ongeworteld, en worden met duidelijke stek en verzorgingsinstructies bij jou thuis bezorgd. Zo weet je ook, nadat jouw stekjes geworteld zijn, hoe je ze eenmaal opgepot in aarde moet verzorgen.

Dus, of je nu je eigen planten wilt stekken, ruilen met andere plantengekkies of gewoon stekjes wilt kopen, er zijn talloze mogelijkheden om jouw Muurbloempjes te vullen met groene vrienden. Maak je huis groener met mooie stekken die voordat je het weet uitgroeien tot grote kamerplanten. Happy stekken!
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page